Vrijstaat Moresnet
15+
seizoen 24-25
in première dit seizoen
in de zaal
BRODER speelt en zingt over de schoonheid van de marge. Binnen, buiten en over de grenzen van een absurde, maar toch waargebeurde geschiedenis. Vrijstaat Moresnet nodigt u uit. Ontdek het Wilde Oosten van België.
28 juli 1914. Duitse tanks rollen België binnen en maken daarmee een eind aan net geen 100 jaar van Het Onverdeelde Gebied van Moresnet. Een paar straten, een paar duizend inwoners, een stuk Preuswald en een zinkmijn: samen een paar vierkante kilometer onbestemd gebied ergens tussen Hasselt, Aken en Maastricht. Het hoort bij geen ander land, maar het is toch ook zelf geen land. Al krijgt het wel een postzegel, een volkslied en zelfs een eigen taal. Een vrijstaat voor plantrekkers, smokkelaars, vluchtelingen en deserteurs. Een uniek stukje geschiedenis dat je vandaag moet gaan zoeken onder de Ardense heuvels, naast een vergeten treinstation of in het spoor van de zinkviooltjes: het Wilde Oosten van België. Uit de vergeten mijngangen van de geschiedenis weerklinken vragen over grenzen, grenzeloosheid en vrijheid. We zingen en spelen - in dat onwaarschijnlijk tijdsgewricht van Napoleon tot aan de Eerste Wereldoorlog - tussen verzonnen grenzen van verzonnen landen.
Een grens: een vaste lijn op een kaart. Een mens: een beweeglijk wezen, op zoek naar plek en een identiteit. Bepaalt waar je woont wie je bent? Vormt de natie de mens, of andersom? Met de fabelachtige geschiedenis van Moresnet als achtergrondtoneel worden deze brandende vragen aangekaart.
Delf je onder in dit absurde, maar waargebeurde verhaal, gebracht op de tonen van de brassband die klinkt vanuit het feestlokaal. Op de scène: een balorkest en dorpsfiguren uit alle windrichtingen: dromers, clowns, werklieden, een boswachter en twee halve politiekers. Dans mee op de schoonheid van wat in de marge van door grote heren getrokken grenzen gebeurt. Negeer de oorlogstrom die in de verte roert.
TEKST
De tekst van de voorstelling werd gecreëerd via een schrijfmarathon in Moresnet (nu Kelmis). Daarna verwerkte Koen Boesman deze input tot een theatertekst, gepubliceerd bij De Nieuwe Toneelbibliotheek:
https://www.denieuwetoneelbibliotheek.nl/boekjes/vrijstaat-moresnet/
Muziek Peter Spaepen Tekst / Regie Koen Boesman Spel / Muziek Yves De Pauw + Antje De Boeck + Tom Van Landuyt + Teun Smeets + Ylenia Mele + Noémie Schellens Muziek / Spel Elisabeth De Loore + Griet Grypdonck + Muzikgrupo el Kalimin (Free The Folk / Muziekmozaïek) Decor- en kostuumontwerp Emilie Lauwers Decorbouw Geert Jonkers + Werner Musenbrock Naaiwerk Yentl Demunter Realisatie pop Magisch Theatertje / Ananda Puijk + Charlotte Puijk-Joolen Regie-assistentie Lies Laenen Understudy Manou Selhorst Coaching Sybrand Van der Werf (dramaturgie) Lichtontwerp Fenna Maas
doelgroep 15+
genre muziek + theater
in coproductie met Arenbergschouwburg & Muziekmozaïek
met de steun van Vlaanderen, Stad Gent, Tax Shelter, Creanbo
Uit een samenwerking tussen Free The Folk van Muziekmozaïek en BRODER ontstaat het balorkest Muzikgrupo el Kalamin. Samen maken en brengen ze de muziek die uit de mijngangen van Moresnet weerklinkt.
Toetsen + buisxylofoon: Elisabeth De Loore
Toetsen + viool + contrabas: Griet Grypdonck
Contrabas: Bob Woods
Dwarsfluit: Bart Lambrechts / Hans Verstraeten
Panfluit: Tom Goemare
Klarinet: Marijke Willems
Sax: Philippe van Keymeulen / Jackie Vlerick
Percussie: Ahed Arsalan
Ism Muziekmozaïek
In aanloop naar de voorstelling VRIJSTAAT MORESNET organiseren we enkele satellietprojecten*:
- september 24 - SCHRIJFMARATHON in Kelmis ism Toneelacademie Maastricht.
- april-juni 24 - VORMONDERZOEK ism Conservatorium Brussel
- SPIEGELPROJECT ism Cie Tartaren (Leuven) - verwacht: najaar 2025
(*) in een satellietproject werkt BRODER rond de inhoud of vorm van de voorstelling, maar dan buiten de theaterzaal. In andere contexten, op andere tijden, plekken zoeken we met een breder publiek het gesprek op.
De voorstelling is geschikt voor leerlingen vanaf 4e secundair.
BRODER heeft een uitgebreide ervaring in het spelen en omkaderen van voorstellingen voor scholen. We werken samen met artistieke ploegen die tegelijk de goesting én de vaardigheden hebben om een groep leerlingen aan te spreken. De voorstelling spreekt jongeren zowel qua vorm, speelstijl als qua inhoud en thema’s aan. BRODER biedt daarbij ook een zinvolle en rijke omkadering voor scholen die extra meerwaarde willen zoeken: van een lesmap of een nagesprek na de voorstelling tot workshops of een schoolbreed project in aanloop naar de voorstelling: ‘je-eigen-school-akije’. Er worden expliciet links gelegd met verschillende vakken (Geschiedenis, Nederlands, Zedenleer / Godsdienst) en de vakoverschrijdende eindtermen.
Vraag de brochure voor scholen aan via info@broder.be
in beeld
Duik mee in een repetitie van het balorkest MuzikGrupo el Kalamin ism Muziekmozaïek
TRAILER - 5 schrijvers trokken naar Kelmis (vandaag) / Moresnet om voor een personage teksten op te delven.
DOCO (15') 5 schrijvers trokken naar Kelmis (vandaag) / Moresnet om voor een personage teksten op te delven.